Condensatie

Muffe geur?

Natte ramen en schimmels?

Wat is condensatie?
Condensatie wordt veroorzaakt door de combinatie van warme lucht dat verzadigd is met water en deze komt dan in contact met een koud oppervlakte. Het water wat in de lucht zit komt dan weer voort uit activiteiten van de bewoners zelf (bv. koken, baden, wassen, ademen, enz....). Wanneer die lucht wat verzadigd is met water in contact komt met koude voorwerpen(bv. ramen,muren) krijg je condensatie en vaak bijgevolg een vochtprobleem.
Oplossing tegen condensatie.
Om deze vochtproblemen op te lossen gaan we voor een betere ventilatie zorgen. Dit kan al gebeuren door simpel de ramen een aantal uurtjes open te zetten. Als dit niet voldoende is of er is de mogelijk niet voor. Dan zullen we een ventilatie moeten plaatsen. Deze gaat zorgen dat de vochtige lucht naar buiten kan en verse lucht naar binnen komt.

Wij plaatsen twee soorten ventilatie:
  • Decentrale ventilatie met warmteterugwinning: Deze word hoofdzakelijk geplaatst in de woonkamer, slaapkamer, keuken.
  • Ventilatiesysteem C: Deze word hoofdzakelijk geplaatst in de badkamer.

Hier onder meer info over de soorten ventilaties wat wij plaatsen.


Decentrale ventilatie met warmteterugwinning.
Het installeren van een centraal ventilatiesysteem met dubbele luchtstroom en warmteterugwinning (systeem D) is vaak niet uitvoerbaar in een bestaande woning en een enkele luchtstroom ventilatiessysteem voor afvoer (systeem C) is niet mogelijk zonder vervanging van de ramen. Als deze twee opties niet mogelijk zijn, is een decentraal ventilatiesysteem de enige oplossing.

Bij decentrale ventilatie wordt iedere individuele ruimte voorzien van een ventilatietoestel.

De Ambientika is een ventilatietoestel dat zowel de afvoer van vervuilde binnenlucht als de toevoer van verse buitenlucht op alternerende wijze verzekert.


Het ventilatietoestel is voorzien van één ventilator, waarvan de draairichting periodiek (om de 70 seconden) wijzigt. Tijdens de extractie slaat een keramisch warmteaccumulator de warmte uit de afvoerlucht op. Aan het einde van de warmteterugwinningsperiode (na 70 seconden), verandert de ventilator de draairichting en de frisse buitenlucht dringt naar binnen en wordt opgewarmd dankzij zijn doorgang door de accumulator.
ventilatiesysteem C
Bij ventilatiesysteem C gebeurt de luchtaanvoer op een natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via roosters in ramen of muren. De afvoer van de vuile lucht gebeurt mechanisch, met een ventilator.